•  
   • NAGRADA ZA NAJBOLJU IDEJU: 85.000 din.
    • Fondacija za otvoreno društvo

     Zdravo Internet

     • 0 komentara
  •  
  •  
  • Prijavite se

  • Prijavi se uz pomoć svog Facebook naloga

  •  
  •  
  • Opis ideje

   25.avgust 2013.

   Naziv projekta koji prijavljujete: 4 mlada benda za 4 pusta meseca

   Rezime projekta: Iako konkurišemo poslednjeg dana, ideja o inicijativi javila se još 5 dana pre raspisivanja konkursa; Stray dogg nastupio je 5. jula u jagodinskom klubu "Talir", i pokazao da može drugačije! Ali, da bi se do drugačijeg došlo, bio je potreban projekat sličan ovom, kojim je sam bend konkurisao kod Američke ambasade, da mu omogući turneju po deset gradova Srbije, takvu da na svaki koncert ulaz bude slobodan! I, iako ni inače karta ne bi bila skupa, ispostavilo se da samo besplatan ulaz može privući stotinak ljudi na koncert benda koji se tek afirmiše, mada bi, prema svežini svoga zvuka -- indi-rok amerikane, već sa dva albuma koja ima, trebalo da bude etabliran! Sličan je slučaj i s četiri grupe koje bismo iz Beograda hteli da dovedemo u Jagodinu; u razmacima od po mesec dana, plan je da do kraja godine naši gosti budu: energični pank-rok trio Repetitor, surf bend Threesome, sasvim svež melanholični duo Ti (Makedonci koji su se upoznali u našem gl. gradu!) i elektropop sastav Inje; ovi bendovi ne bi mogli da nastupe ovde ni tako da im se pokriju samo putni troškovi (Jarboli su svirali pred 70-ak ljudi!), iako fine i pristojne publike ima, samo je jako siromašna i posledično inertna...

   Cilj i planirani efekti projekta: Cilj projekta donekle je opisan u rezimeu i, osim što možemo da prebrojimo posetioce koncerata, muzika ipak nije matematika, iako omiljeni škotski sastav Boards of Canada tvrdi da jeste, i s tom tvrdnjom je dospeo i u moj diplomski rad! Očekivani efekti ogledaju se u formiranju čvrste alternativne scene, koja sad postoji samo u rasutim tragovima, u ukrupnjavanju urbane omladine, jer ovaj grad, s gimnazijom i nekoliko stručnih škola, s državnim i nekoliko privatnih fakulteta i radničkim univerzitetom, može više i bolje! Mogao je, nećemo da se o tome samo priča, hoćemo osvešćenu mladu bazu; u planu je i otvaranje studentskog kulturnog centra, ali pre toga treba da počnemo obrazovanje publike i izvlačenje edukovanih mladih iz soba u koje su se zatvorili zato što im kulturna klima unutrašnjosti Srbije ne pogoduje! Zvuči kao politički kliše, ali situacija stvarno jeste takva -- prinuđeni smo da svako malo, a sve manje, odlazimo u Beograd na koncerte; sve manje usled nezaposlenosti iako, paralelno s traženjem posla, postoje i kulturne potrebe koje, srećom, imamo, a na koje gradska uprava ne odgovara! Na koncertima bi se delili i leci ekološke sadržine s obzirom na raniji angažman u eko-NVO.

   Ciljna grupa: 15-65 i više godina, urbana omladina i svako ko se tako oseća je ciljna grupa.

   Opišite do tri inicijative na kojima ste učestvovali u prethodnom periodu: Dvoje članova ove neformalne grupe povremeno organizuje male metal festivale i grupne svirke u klubu čija je članica mlada vlasnica, ali i pored te, naizgled, prednosti, posluje se, u najboljem slučaju, na pozitivnoj nuli ili s minimalnim dobitkom, a neretko i s gubitkom, iako gomila bendova, pa i jedan norveški i neki istočnoevropski, nastupi samo za putne troškove, ili potpuno besplatno, ako je bend lokalni; i tako poslednje, skoro dve godine. Ja sam bio (još uvek bih da postoji) član pomenute ekološke nevladine organizacije, "Kluba zelenih", čijih je desetak članova, u okviru kampanje "Pazi da bude čisto!", pazilo da bude čisto i činilo, ili se bar trudilo da čini, da i drugi paze, deljenjem letaka u centru grada, gostovanjem u medijima i sl. Kad pominjem medije, da pomenem i svoju, sada nepostojeću jer ni taj radio više ne postoji, emisiju "100 % Pamučna sintetika", kako se neformalno i zove naša grupa, emisiju koja se još pre 5-6 godina trudila da promoviše vrednu muziku, zdrav zvuk koji nikad nije suvišan, posebno kad nedostaje.

   Da li ste učestvovali u projektu "Vrednosti mladih u Srbiji" i kampanji Stvarno važno? Nažalost, nismo; no, ako sada prođemo, obećavamo da i ubuduće hoćemo.

  •  
  • Budite prvi koji će postaviti komentar.

   Komentari

  •