•  
    • Prijavite se

    • Prijavi se uz pomoć svog Facebook naloga

    •  
     
    •  
    • O kampanji

    • Stvarno važna promena

      01.januar 0001.
      Pogledajte brošuru o projektima realizovanim u okviru "Stvarno važne promene"

      Fondacija “Ana i Vlade Divac” u okviru konkursa za omladinske projekte “Stvarno važna promena”, realizovanog uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, podržala je 15 omladinskih projekta uz pomoć kojih mladi rešavaju probleme u svojoj lokalnoj zajednici. Svi projekti podržani su sa po 1.000 dolara.

      Tokom prethodnih 6 meseci mladi iz 12 gradova u Srbiji realizovali su projekte koji su dobili najviše ocene među 122 prijavljena projekta.

      Tako su, između ostalog, postavljeni kontejneri za odlaganje limenki u osnovnim školama u Sremskoj Mitrovici i kante za reciklažu baterija u Čačku, kreirane dve Android aplikacije za učenje znakovnog jezika i pristup informacijama o pravima, promovisano volontiranje srednjoškolaca i vršnjačka edukacija sa mladima u Zvečanskoj,  studenti medicine pomogli deci da se oslobode straha od lekara i steknu zdrave navike u okviru “Bolnice za medvediće”, održan prvi TweetUp u Kruševcu i kreirana brošura o bezbednom i korisnom korišćenju interneta, kreirana platforma za crowdfunding pomozimozajedno.rs.

       

      Sve odabrane formalne i neformalne omladinske grupe i organizacije učestvovale su na treninzima za upravljanje projektima, kako bi unapredili svoje kapacitete i iskoristili resurse koji postoje u lokalnim zajednicama.
       

      1. Daj limenkicu za čistiju Mitrovicu!

      Projektne aktivnosti su bile edukativnog, praktičnog i kulturno-zabavnog karaktera. Održano je 8 edukativnih radionica u gradskim i seoskim osnovnim školama, kviz znanja “Reci važi reciklaži“, a snimljeno je 8 kratkih filmova na temu „Crna tačka moga grada - sela“.
      Uz stalnu medijsku kampanju, sprovođena je i akcija sakupljanja praznih limenki na nekoliko lokacija u gradu. Na kraju projekta, izvedena je dečija predstava „Moja porodica me izluđuje“ za koju su građani ulaznicu „plaćali“ praznim limenkama.
       

      2. Android aplikacije za veću pristupačnost

      Althea je kreirala 2 andorid apliakcije ’’Znakovni jezik’’ i ’’Moja prava’’ koje omogućavaju veću pristupačnost i jednaka prava za sve osobe sa invaliditetom (OSI), a time i veću uključenost OSI u sve sfere društvenog života na ravnopravnoj osnovi.

      Preuzmite aplikacije besplatno na www.althea.rs/aktivnosti_2013

       

      3. Naše malo, njima mnogo je

      Kroz radionice vršnjačke edukacije učenici Farmaceutsko-fizioterapeutske škole su štićenicima Doma za brigu o deci bez roditeljskog staranja pružali pomoć u lakšem savladavanju školskog gradiva i obavljanju domaćih zadataka. Sledeći segment projekta je bila sportska manifestacija „Igre bez granica“ - koja predstavlja druženje učenika i volontera Farmaceutsko-fizioterapeutske škole i njihovih vršnjaka iz doma.

      Nakon niza zanimljivih igrica, druženje je krunisano dodelom nagrada i zahvalnica za najuspešnije takmičare. Na kraju projekta organizovana je pozorišna predstava „Želja bi ti bila“ kao autorski projekat učenika i studentkinje Jovane Tomić. Predstava predstavlja duhovit način borbe protiv predrasuda i svih oblika diskriminacije sa kojima se suočavaju mladi danas.

      4. E-odgovor(n)i

      E-odgovorni predstavlja prvi projekat Idejnet kluba, neformalne grupe mladih Kruševljana.

      Projekat je prošao kroz dve faze. U okviru dvodnevne radionice koju su vodili psiholog i omladinski internet aktivista, dvadeset odabranih mladih Kruševljana, koji aktivno koriste društvene mreže i blogove, iznelo je svoje stavove o online nasilju i upotrebi Interneta za kreiranje pozitivnih društvenih promena. Nakon radionice učesnici/ce su osmislili brošuru sa praktičnim savetima namenjenu edukovanju mladih na pomenute teme, a prezentacija njihovog rada i brošure održana je u okviru prvog kruševačkog TweetUp-a

       

      5. I ti možeš biti turistički vodič

      "Mladi za turizam" obišli su 6 gradova Srbije (Smederevo, Sremski Karlovci, Šabac, Valjevo, Aranđelovac i Požarevac) kako bi aktivirali srednjoškolace iz različitih gradova Srbije putem učestvovanja u aktivnostima kroz koje su upoznali svoje gradove iz drugačijeg ugla, saznali nove stvari o njima, stekli praktično iskustvo kao lokalni turistički vodiči, prisustvovali interaktivnim radionicama edukativnog karaktera i dobili korisne savete vezane za studiranje. Paralelno su radili valorizacija turističkih potencijala tih gradova i osmišljavali njihovu promociju.

      6. Knjige u ruke

      Na Svetski dan knjige, 23. aprila, volonteri Osnovne škole “Sveti Sava” nagradili su mlade prolaznike koje su se zatekli u centru Požarevca knjigom za svaki tačan odgovor na pitanje iz književnosti. Tokom akcije nagrađeno je više od 600 mladih i na najbolji način obeležen praznik svih čitalaca, ali i probuđen volonterski duh među učenicima.

       

      7. UKLJUČI SE!

      Volonteri Volonterske organizacija Svilajnac su mladima se pružili mogućnost da samostalno i na kreativan način organizuju svoje slobodno vreme, postanu aktivni članovi svoga društva, daju doprinos poboljšanju kvaliteta života, realizuju svoje ideje i postanu saradnici u oblikovanju svoje socijalne i prirodne okoline kroz čitav niz radionica i  javnih manifestacija.

      8. Sve što ste hteli da znate o dijabetesu

      Plavi krug održao je ukupno 12 radionica sa velikim brojem tema koje su važne kada je u pitanju dijabetes. Neke od njih su značaj samokontrole, komplikacije dijabetesa, procena i zbrinjavanje hipoglikemije kod dece i adolescenata. Tokom trajanja projekta odštampane su edukativne brošure koje su deljene prilikom promocije i radionica.

      9. Podignimo svest za čistiji svet

      U okviru projekta „Podignimo svest za čistiji svet“, kroz seriju od 6 radionica, oko 150 učenika/ca iz 6 somborskih srednjih škola edukovano je o temama zaštite i očuvanja životne sredine i kreativnog provođenja slobodnog vremena u prirodi. Učesnici/ce radionica su na kreativan i poučan način, pokazali i upotpunili svoje znanje o datoj temi. Putem radionica promovisali smo i omladinski volonterizam i aktivizam, i pozvali mlade da se uključe u naš projekat, kao volonteri akcije uređenja javnog prostora od značaja za decu i mlade. Završnicu projekta, predstavljala je rekonstukcija ruiniranog igrališta „Papagajka“. Putem dve volonterske akcije, obnovljeno je igralište, a poslednja treća volonterska akcija otvaranja igrališta ujedno je predstavljala i zavšetak projekta. Pri svečanom otvaranju igrališta mali glumci dramske sekcije Somborskog edukativnog centra su izveli predstavu i sa svojim roditeljima, drugom decom i mladim volonterima uživali na novom igralištu.

      10. Pomozimo zajedno

      Kreiran je jedinstveni portala za sve inicijative namenjene prikupljanju sredstava za osobe koje imaju zdravstveni ili socijalni problem. Na njemu se mogu naći objedinjene sve informacije i novosti o kampanjama, a u cilju veće vidljivosti i lakše promocije.

      Posetite pomozimozajedno.rs

      11. Moje slobodno vreme

      Oko 200 dece i mladih okupilo se u Sićevu na 13. maršu koji organizuje niški OI Josif Pančić. Nakon šetnje i edukacije u prirodi, posađena je omorika u čast akademika po kome ovaj odred nosi ime. Od 12. do 21. jula 80 mladih ljudi zaputilo se na Zavojsko jezero. Najmlađi članovi, uzrasta od 7 do 11 godina boravili su na taboru prvih 5 dana. Za to vreme, prošli su niz kreativnih radionica i stekli nova iskustva vezana za život u prirodi. Signalizacija, prva pomoć, ishrana u prirodi, pravljenje splava, samo su neke od radionica koje su prošli izviđači, a sve to su praktično primenili na noćenju van tabora. Prema izjavama učesnika, tabor je prošao brzo i u odličnom raspoloženju, a svi su želeli da produže svoj boravak. Organizovali smo i tradicionalni izlet pored Nišave gde smo okupili 50 mladih učesnika.

       

      12. Ulica Sećanja

      Glavni događaj „Ulice sećanja“ održao se u Ulici kralja Petra u srcu Smedereva. Prikupljene su stare privatne fotografije, kuvarski recepti i priče građana, kao vid poboljšanja interakcije i osvetljavanje integrativnih vrednosti svih Smederevaca. Izložba „Ulica sećanja“ je postavljena u dva navrata od 17. do 19. maja i od 4. do 7. jula u okviru PATOSoffIRANJA. Građani su imali priliku da, kroz izložene fotografije i performans koji se odvijao noću - „Noć sećanja“ upoznaju kulturna nasleđa različitih generacija Smederevaca. Izložene fotografije, sakupljene iz porodičnih albuma građana, bile su propraćene pričama o njihovom nastanku, njihovim akterima i udelu u kulturološkom razvoju grada. Performans, nastao na osnovu tih priča, izvodili su mladi glumci PATOS-a, koji su kroz vizuelni prikaz (teatar senki) oživeli fotografije.

       

      13. Bolnica za medvediće

      Zajedno sa decom, kroz igru i priču su se „lečili“ dečiji medvedići i druge lutke, pri čemu su deca imala priliku da sami stetoskopom poslušaju svog medu, da mu previju nogu ili ruku, itd. Sa decom se uspostavila adekvatna komunikacija sa ciljem da se osećaju prijatno tokom boravka u Bolnici za medvediće, čime se uspostavlja i gradi čvrsta veza između doktora i deteta, zasnovana na poverenju i otvorenosti. Bolnica za medvediće organizovana je u okviru Dečijeg vikenda u Shopping centru Ušće 20. aprila, kao i u okviru Međunarodnog dana kliničkog ispitivanja u Zoološkom vrtu, 18. maja. Interesovanje dece je bilo ogromno. U toku trajanja projekta organizovane su i radionice na hemato-onkološkim odeljenjima IORS-a i UDK i u vrtiću Zmaj.

       

      14. Isprazni baterije - napuni korpu

      Primarni cilj projekta je edukovanje mladih i što većeg broja građana o značaju pravilnog odlaganja opasnog otpada i poboljšanje uslova u gradu za njegovo odlaganje. Cilj je realizovan kroz radionicu o opasnom otpadu i kampanji u okviru koje je podeljeno 1000 brošura i postavljeno 8 korpi za odlaganje baterija. Uključivanjem srednjoškolaca u projekat ostvareni su i sekundarni ciljevi projekta: podsticanje
      vršnjačke edukacije, povezivanje mladih iz različitih škola i njihov zajednički kreativan rad i uključivanje mladih u rešavanje problema lokalne zajednice.

      15. Koš po koš za pobedu

      Volonteri “Budi muško klub Bački Petrovac” postavili su ukupno 34 kante za otpatke u Kulpinu, Magliću, Gložanu i Bačkom Petrovcu. Na ovaj način povećana je mreža kanti za otpatke i dogovoreno je pražnjenje kanti sa JKP Progresom.

       
       
       

      U okviru web platforme za omladinske konkurse „Stvarno važno“ do sada je podržano 37 omladinskih projekata uz podršku Instituta za održive zajednice (ISC), USAID-a, Balkanskog fonda za demokratiju, Hotela Hyatt Regency Beograd i mnogih drugih kompanija.

       

       

    •