•  
   • NAGRADA ZA NAJBOLJU IDEJU: 85.000 din.
    • Fondacija za otvoreno društvo

     Zdravo Internet

     • 0 komentara
  •  
  •  
  • Prijavite se

  • Prijavi se uz pomoć svog Facebook naloga

  •  
  •  
  • Opis ideje

   24.avgust 2013.

   Naziv projekta koji prijavljujete: TIK-TAK FEST

   Rezime projekta:

   Nazivi novinskih članaka koji su nedavno „krasili“ strane novina „Blic“, „Večernjih novosti“ i „Kurira“, dana 8.07. i 9.07. ove godine - „Duplo više adolescentskih trudnoća nego prošle godine“, „Kruševac: Promena na grliću materice kod devojčica“, „Ne koriste zaštitu: Udvostručio se broj trudnih tinejdžerki“, zvuče prilično uznemirujuće. Iako različito formulisanih naslova, ovi članci su iste sadržine. U njima ginekolog, radnica u Dispanzeru za žene i Savetovalištu za mlade u Kruševcu, Olivera Raičević, ukazuje na dvostruko povećanje adolescentskih trudnoća u odnosu na prošlu godinu, na promene na grliću materice kod devojčica zbog preranog stupanja u seksualne odnose i na neraspoloženost mladih da koriste kontraceptivna sredstva, uprkos činjenici da naša zemlja raspolaže istim kontraceptivnim sredstvima kao i ostale zemlje. Osim toga, Olivera ističe da je u Kruševcu prekinuta 61 adolescentska trudnoća, i da se većina takvih trudnoća u 90% slučajeva završi abortusom. Broj abortusa je verovatno i veći jer se vrše i u privatnim klinikama. Na pregledu adolescentkinja utvrđeno je da je od njih 203, patološke promene na grliću materice imalo 105 devojčica, što govori da su bile u dodiru sa HPV virusom koji u 98% slučajeva dovodi do raka grlića materice. U pitanju su adolescentkinje mlađe od 24 godine, a najmlađa pacijentkinja sa promenama na grliću materice imala je samo 14 godina. Alarmantan podatak je i da samo 3% mladih devojaka koristi antibebi pilule, a da je broj onih koji koristi kondom kao zaštitu, takođe, veoma mali.

   Zbog svih gore iznetih činjenica, kao i činjenice da je tribina, održana 20. marta u Kruševcu ove godine pod nazivom „Preventivno reproduktivno zdravlje mladih i adolescenata“, bila slabo posećena, neformalna grupa mladih „Hrabro srce“ osmislila je festival kratkometražnog filma pod nazivom „Tik-tak fest“. Naziv ove manifestacije „Tik-tak“ ima za cilj da ukaže na otkucaje imaginarnih kazaljki na biološkom satu koje se nasilno ubrzavaju preranim stupanjem u seksualne odnose.

   Projekat je osmišljen u formi konkursa na koji će deca uzrasta od 14 godina slati kratkometražne filmove u trajanju od 10 do 30 minuta na temu neželjenih adolescentskih trudnoća. Zaplet u svakom filmu mora biti isti, a to je neželjena trudnoća. Različiti treba da budu načini preko kojih se dolazi do nje, i tu bi deca trebalo da pokažu svoje znanje o tome koje su najčešće greške i zablude mladih zbog kojih do toga dolazi. Rasplet novonastale situacije, takođe, biće proizvod dečije mašte, kao i naziv filma. Sredstva koja će biti dozvoljena za snimanje su mobilni telefon sa kamerom veće rezolucije, fotoaparat, video kamera. Bitno je da snimak i zvuk budu jasni. Ukoliko nekoj grupi bude bila potrebna pomoć pri realizaciji, naša grupa će je rado pružiti.

   Opština Kruševac u svom sklopu ima 25 osnovnih škola u kojima će plakat o konkursu biti zakačen. U ovaj broj ne ulaze samo gradske već i seoske škole, tj. sve škole grada sa okolnim selima. U propozicijama konkursa biće navedeni kriterijumi za ocenjivanje i uslovi. Neki od uslova biće neprihvatanje radova sa vulgarnim scenama i psovkama. Ocenjivaće se znanje o najčešćim greškama koje dovode do neželjene trudnoće, pouka i umetnički izraz. Festival će trajati od 3 do 4 dana.

   Planirano je da u Kulturnom centru Kruševac u Beloj sali bude prikazivanje profesionalnih filmova u trajanju od 1 do 2 dana, koji obrađuju istu tematiku, potom tribina koju će držati ginekolozi iz Dispanzera za žene grada Kruševca, a trećeg ili četvrtog dana biće prikazani filmovi koji su ušli u uži izbor. Uži izbor činiće 10 filmova koji budu sakupili najviše glasova na našoj fejsbuk stranici koja će biti postavljena u te svrhe. Učenici, pošto snime film, postaviće ga na Jutjub, a potom objaviti na fejsbuk strani neformalne grupe „Hrabro srce“. Njihovi vršnjaci, pošto „lajkuju“ našu fejsbuk stranu, moći će da odgledaju film i daju svoj glas. Time će se izbor suziti na 10 najboljih radova koji će biti pušteni poslednjeg dana festivala i ocenjeni od strane žirija sačinjenog od jednog doktora medicine, dva filologa, jednog dramskog umetnika i muzičkog producenta.

   Kada se festival bude završio, članovi neformalne grupe napraviće blog na kojem će biti izloženi svi radovi i gde će deca moći da se edukuju i informišu o najčešćim greškama koje čine mladi prilikom stupanja u seksualne odnose. Posle proglašenja pobednika, deca će dobiti novčane nagrade.

   Cilj i planirani efekti projekta: Cilj ovog festivala jeste aktivno seksualno obrazovanje dece. Smatramo da su mladi neinformisani što se tiče zaštite od neželjene trudnoće kao i posledica neodgovornog seksualnog ponašanja.

   Nagradnim konkursom želimo da ih motivišemo da samostalno istraže, s obzirom na to da na internetu ima puno portala koji se bave ovom tematikom, gde žene iznose svoje probleme i traže savete od ginekologa, poput sajta www.21dan.com, zatim odeljka „Saveti“ na veb strani „Blic žene“ i sl. Ima dosta stvari koje mogu da saznaju preko interneta i tom prilikom sakupe građu za svoj kratkometražni film. Na taj način neće samo edukovati sebe, već će kroz glumu imati prilike da se užive u ulogu i makar delimično osete neprijatnost situacije na sopstvenoj koži.

   Još jedan od ciljeva je i razbijanje tabua. U medijima se priča o kontracepciji i seksu, tekstove na ove teme možete često pročitati u raznim časopisima, ali gore navedeni rezultati govore da je ta priča očigledno nedovoljna i navodi nas da pomislimo da iako je tema seksa prestala da bude tabu u medijima, još uvek je to u našim porodicama.

   Ovim projektom želimo da dotaknemo najmlađe, posebno one iz krajeva gde se ljudi teško odlučuju da govore o takvim stvarima, i u kojima se roditelji zbog možda nekog osećaja postiđenosti ne usuđuju da upozore svoju decu na moguće posledice koje se mogu dogoditi neodgovornim seksualnim ponašanjem. Može se desiti da ni oni sami nemaju dovoljno znanja da bi mogli da ga prenesu na svoju decu. Takođe nam je cilj da deca neguju istraživački duh, da nauče da ne veruju svemu što pročitaju i više puta provere informacije do kojih dođu. Na internetu mogu saznati puno stvari, ali ima i netačnih podataka koji mogu da stvore neke od zabluda i dovedu do grešaka. Efekat projekta bi mogao biti veliki, jer će biti uključen veliki broj dece uzrasta od 14 godina. Činjenica da će filmove snimiti deca podstaći će radoznalost njihovih vršnjaka da pogledaju kako su to njihovi drugari odradili (ukoliko ne budu bili zainteresovani za samu tematiku filmova) i tom prilikom će se i edukovati. Blog na kojem će biti postavljeni filmovi i tekstovi na ovu temu posle završetka festivala i proglašenja pobednika ostaće kao trajni dokument koji će moći da pogledaju i buduće generacije, a i stariji uzrasti.

   Ciljna grupa: Deca od 14 godina i stariji uzrasti.

   Opišite do tri inicijative na kojima ste učestvovali u prethodnom periodu: Nažalost, do sada nismo bili učesnici nijedne inicijative.

   Da li ste učestvovali u projektu "Vrednosti mladih u Srbiji" i kampanji Stvarno važno? Nismo učestvovali.

  •  
  • Budite prvi koji će postaviti komentar.

   Komentari

  •