•  
   • NAGRADA ZA NAJBOLJU IDEJU: 85.000 din.
    • Fondacija za otvoreno društvo

     Zdravo Internet

     • 5 komentara
  •  
  •  
  • Prijavite se

  • Prijavi se uz pomoć svog Facebook naloga

  •  
  •  
  • Opis ideje

   24.avgust 2013.

   Naziv projekta koji prijavljujete: 9 sadnica za 9 decenija kluba

   Rezime projekta:

   Kako je 2013.godina, jubilarna godina FK Radnički Niš, u kome ovaj klub proslavlja 9 decenija od svog osnivanja, ideja ovog projekta je da Meraklije (navijači FK Radnički Niš) zasade 9 sadnica u Nišu, čime bi se aktivno uključili u obeležavanje ove velike proslave najvećeg gradskog fudbalskog kluba. Ispred svake sadnice biće postavljena tabla na srpskom i engleskom jeziku, sa najznačajnim događajima kluba u toj deceniji, te samim tim ovaj projekat predstavlja i istorijski zapis kluba u prirodi. Na taj način istorija kluba biće još više približena građanima Niša, ali i stranim turistima. Predloženi datum održavanja ove akcije je 3.novembar, kada se obeležava Svetski dan čistog vazduha. Lokacija, na kojoj bi se posadile sadnice bila bi u neposrednoj blizini stadiona FK Radnički Niš, preko puta zapadne tribune, a u planu je i postavljanje osvetljenja. Pored toga JKP Gorica, koja je zadužena za uređenje i održavanje javnih površina u gradu, već je upoznata sa ovom inicijativom, i spremna je da izađe u susret oko organizacije ovog događaja i nabavke sadnica, koje bi posadili navijači i legende kluba. Tokom cele realizacije projekta putem fan page-a Meraklija i zvaničnih facebook i twitter stranica FK Radnički Niš, promovisaće se podizanje ekološke svesti kod simpatizera i navijača kluba. Uz drvored će biti postavljena tabla sa imenima kompanija i sponzora koji će podržati ovu akciju. Pored sadnje sadnica koje će večno podsećati na veliki jubilej najpoznatijeg niškog sportskog brenda, planirano je i postavljanje kanti za otpatke i klupa za odmor. Akciji će prisustvovati ceo prvi tim FK Radnički Niš, članovi UO FK Radnički Niš, članovi grupe Meraklija, predstavnici grada Niša, građani i građanke Niša. Celokupna akcija biće medijski ispraćena kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, a planirano je i objavljivanje teksta o ovom projektu u ekološkom eko magazinu „Zeleni Stav“.

   Cilj i planirani efekti projekta: Cilj ovog projekta je promovisanje ekologije i zdravog načina života, upoznavanje mladih sa slavnom istorijom FK Radnički Niš, kao i podizanje ekološke svesti kod svih ljudi koji gledaju utakmice na sportskim stadionima. U tom pravcu uticalo bi se i na buđenje, promenu i podizanje svesti o pravom značaju lokal patriotizma među mladima, u gradu Nišu i okolini, kao ljubavi i pozitivnog delovanja u svojoj sredini. Pored toga, Meraklije, kao navijačka grupa u Nišu, aktivno će učestvovati i u stvaranju pozitivne ekološke politike u gradu. Novina celog ovog projekta leži u činjenici, da će ovakva ekološka akcija u gradu, biti po prvi put organizovan od strane jedne navijačke grupe. Samim tim, to će polako menjati i stereotipno mišljenje o Meraklijama kao navijačkoj grupi, gde bi se oni predstavili u jednom drugačijem pozitivnom kontekstu, što će svakako biti jedna društvena promena, ali i novina celokupnoj medijskoj javnosti u Nišu i građanima Niša.

   Ciljna grupa: Direktna ciljna grupa ovog projekta, su pre svega navijači FK Radnički Niš, koji će istovremeno i učestvovati u njegovoj realizaciji. Pored toga, ciljna grupa su i strani turisti, mladi grada Niša, pre svega učenici osnovnih i srednjih škola i studenti. U gradu Nišu ima oko 100 000 mladih, a u opštini Medijana, gde je i predviđeno održavanje ove manifestacije, živi oko 40 000 mladih. Indirektna ciljna grupa ovog projekta biće stariji simpatizeri FK Radnički Niš, ali i svi građani grada Niša. Niš prema poslednjem popisu od 2011. godine, ima oko 250 000 stanovnika.

   Opišite do tri inicijative na kojima ste učestvovali u prethodnom periodu:

   Izložba “Real sa Nišave” - U organizaciji Meraklija, septembra 2012.godine, organizovana je izložba “Real sa Nišave” u prostorijama Evropskog kutka u Nišu, posvećena slavnoj istoriji FK Radnički Niš. Izložba je realizovana uz podršku Resurs centra "Proaktiv", u okviru programa "Mladi su Zakon - Nišavski okrug", pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta. 2012.godina bila je jubilarna godina FK Radnički Niš, u kojoj je ovaj klub proslavljao, 30 godina od učestvovanja u polufinalu Kupa UEFA, 50 godina od ulaska u Prvu saveznu ligu, kao i ponovnu promociju svog superligaškog statusa posle skoro 10 godina. Izložba je izazvala veliku medijsku pažnju kako gradskih tako i nacionalnih medija.

   Da li ste učestvovali u projektu "Vrednosti mladih u Srbiji" i kampanji Stvarno važno?  Nismo učestvovali.

  •  
  • komentara: 5

   Komentari

  •  
   • MERAKLIJKA
    (pre 8 godina)

    PREDLOG JE ODLICAN. SVAKA CAST! RADNICKI IMA NAJBOLJE NAVIJACE, GARANTUJEM!

   • Ime:
    (pre 8 godina)

    bravo

   • Ekolog
    (pre 8 godina)

    Smatram da Vaš projekat nema veze sa zdravim stilovima života. I na koji način ćete podstaći druge mlade ljude da se uključe i promovišu zdrave stilove života koristeći internet? Takođe, govorimo o originalnosti, a sađenje drveća je nešto što postoji već stotinama hiljada godina.

   • Zlatko Stojanovic
    (pre 8 godina)

    Prvobitni plan je i bio da se posade 90 sadnica, ali zbog lokacije je ipak odlučeno da bude 9 sadnica (lokacija ce biti u parku Čair, gde se i nalazi stadion FK Radnički Niš). Pored toga, razmak između svake sadnice mora biti najmanje 4-5m, što znači da bi drvored od 90 sadnica morao biti dugačak oko 450m. Teško izvodljivo. A morali bi da pravimo onda i 90 tabli :)

   • Drug Clan
    (pre 8 godina)

    Bravo, 90 sadnica treba da se postavi ali i 9 je ok