•  
    • Prijavite se

    • Prijavi se uz pomoć svog Facebook naloga

    •  
    •  
    • Vesti

    • Održana obuka za članove 4 nova odbora Divac omladinskih fondova

      05.maj 2014.

      U Vršcu je od 27-30. aprila održana obuka za članove upravnih odbora Divac omladinskih fondova iz: Aranđelovca, Blaca, Lazarevca i Obrenovca. Oko četrdeset mladih lidera učestvovalo je u treningu iz oblasti vođenja malih grantova i time stekla veštine neophodne za upravljanje Divac omladninskim fondom u svojoj zajednici.

      Tokom četiri dana, učesnici su predstavljali i upoznavali se sa potrebama i problemima kako mladih u svojoj tako i mladih u opštinama iz kojih dolaze ostali odbori.

      Nakon što je 07.aprila zatvoren konkurs za izbor članova Divac omladinskih fondova u ovim opštinama, od prijavljenih kandidata odabrano je po deset mladih koji će upravljati DOF-om u svojoj opštini.

       

      Željko Mitkovski, koordinator za organizaciju i web na pitanje kako je prošao trening i koje veštine su članovi odbora DOF-a poneli iz Vršca u svoje gradove, rekao je:

      “Ja sam jako zadovoljan kako je trening prošao. Odbornice i odbornici iz sva četiri odbora Divac omladinskog fonda pokazali su istu jaku želju da pokrenu mlade u svojim opština i dođu do mladih koji nisu aktivni, a opet, izneli su i specifičnosti u odnosu prema mladima u njihovim opštinama.

      Trening je bio vrlo konkretan, s obzirom da sada već imamo iskustva iz pet opština u kojima je u toku realizacija projekata.

      Kroz povezivanje sa mladima iz drugih opština i mnogo zanimljivih radionica o pisanju projekata, upravljanju projektnim ciklusom, odlučivanju, etici, itd. učesnici i učesnice su, siguran sam, promenili način na koji sagledavaju probleme mladih u svojim opštinama, ali i vide mnoga rešenja. Ono što je važno jeste da će upravo oni pružiti priliku svojim vršnjacima da nešto promene i odlučiti koji će to projekti mladih biti realizovani.”

      Koje aktivnosti ih u narednom periodu očekuju?

      “U naredne dve nedelje ćemo zajedno sa sva četiri nova Divac omladinska fonda kreirati javni poziv i pozvati mlade da pošalju predloge projekata. Nakon otvaranja poziva, uslediće niz promotivnih aktivnosti u svim mestima u ovim opštinama, kako bi se i mladi iz manjih mesta aktivirali. Poziv će biti otvoren najmanje mesec dana i očekujemo da će veliki broj mladih prepoznati priliku i odlučiti da nešto promeni i unapredi u svojoj okolini. “

      Projekat Divac omladinski fondovi, Fondacija Ana i Vlade Divac je počela da realizuje u junu 2013. godine sa ciljem da se poveća učešće mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje sami pokreću i vode mladi.

      Treningu u Vršcu su se priključili i članice i članovi odbora DOF-a iz Vršca, Vlasotinca, Kanjiže i Prijepolja gde se ovaj projekat već sprovodi i podelili svoja iskustva sa novim članovima fonda.

      Projekat Divac omladinski fondovi se  sprovodi na teritoriji 9 lokalnih samouprava u Srbiji - Prijepolje, Vršac, Vladičin Han, Vlasotince, Kanjiža, Aranđelovac, Blace, Lazarevac i Obrenovac. 

      Podrška za projekat obezbeđena je od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kroz program „Građansko društvo za budućnost“ kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC), i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

       

       

      Autor: Milica Mitrović

    •