•  
   • NAGRADA ZA NAJBOLJU IDEJU: Tablet
    • Fondacija Ana i Vlade Divac

     Stvarno važna ideja

     • 0 komentara
  •  
  •  
  • Prijavite se

  • Prijavi se uz pomoć svog Facebook naloga

  •  
  •  
  • Opis ideje

   23.oktobar 2012.

    

    
    

    

    

    

    

   Opis inicijative: 

   Naša STVARNO VAŽNO ideja sa kojom smo se prijavili je bila štampa brošura o infektivnim bolestima na Brajevoj azbuci, o bolestima kao što su hepatitis A , B , C ali i HIV i AIDS , da bi omogućili jednaka prava o informisanju o tim bolestima, koji su simptomi, načini prevencije i informacije kome se mogu obratiti.
   Brošuru u PDF formatu možete preuzeti sa http://www.althea.rs/media/pdf/infektivne_bolesti.pdf , čija je specifičnost da pored Brajeve azbuke postoji i štampani tekst koji prati tekst stranice, čineći je i slabovidim osobama pristupačnom.
    
   Pri izradi smo se konsultovali sa Klinikom za infektivne i tropske bolesti Kliničkog Centra Srbije i Udruženjem HRONOS.
    

   Opis sprovedenih fundraising aktivnosti: 

   Od prolaska naše ideje u 15 najboljih, ištampano je preko 500 brošura , održali smo 2 predavanja (u osnovnoj školi ‚‚Dragan Kovačević‚‚ i u Savezu slepih Srbije ) i održali smo humanitarno veče u caffe bar Dali u saradnji sa NVO „Zen Art“. Ovo nije kraj ove ideje, jer se planira predavanje u osnovnoj i srednjoj školi sa domom za decu oštećenog sluha „Stefan Dečanski“ i još jedno humanitarno veče za prikupljanje sredstava koja bi omogućila dalju štampu ovih brošura o infektivnim bolestima na Brajevoj azbuci. 
    
   U školi ‚‚Dragan Kovačević‚‚ , bilo je održano interaktivno predavanje učenicima sedmog i osmog razreda, kome su podeljene brošure, dok su predavači bili Uroš Rajković iz Udruženja HRONOS i Darja Blagojević iz udruženja građana ALTHEA. Deca su učestvovala aktivno prateći predavanje, ali i postavljanjem pitanja na koje su dobijali odgovore od predavača.  Na predavanju su bili i članovi Gradske organizacije slepih , koji su podržali ovaj projekat i značaj ove „Stvarno važne ideje“, jer je i slepim i slabovidim osobama na ovaj način omogućen pristup informacijama.
    
   U sredu, 16 januara održali smo humanitarno veče u caffe bar Dali u saradnji sa NVO „Zen Art’’ i sjajnim odzivom i podrškom gostiju prikupili smo 10 200 dinara , i time je omogućeno dalje štampanje STVARNO VAŽNO  brošura o infektivnim bolestima na Brajevoj azbuci. 
    
    

   Iznos prikupljenih sredstava:

   10,200.00 dinara 

   na humanitarnoj žurci u caffe bar „Dali“ ali planiramo još jednu humanitarnu žurku, ka daljem omogućivanju štampe ove STVARNO VAŽNO  brošure o infektivnim bolestima na Brajevoj azbuci. 

    

    

    

    

    

    

    

   O organizaciji: 

   Udruženje građana „ALTHEA“ je osnovano kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana. Naša misija je uklanjanje barijera i omogućavanje jednakih prava i mogućnosti svih. Verujemo u pravo na dostojanstven život za sve i članovi udruženja rade na poboljšanju ukupnog društvenog položaja, u koje spadaju lica koja su onemogućena da se samostalno kreću, slepe i slabovide osobe, lica oštećenog sluha, starije osobe, kao i deca i majke sa decom. Članovi Udruženja se zalažu za ublažavanje ljudske patnje, podsticanje ličnog razvoja, dobre volje, pozitivnog pristupa i solidarnosti među ljudima.

   U prethodnom periodu uradili smo preko 65 projekata uklanjanja arhitektonskih barijera u Srbiji i regionu (postavljene taktilne table za slepe i slabovide osobe, tifo staze za samostalno kretanje slepih osoba, indukcioni sistemi za slušno oštećene osobe, rampe, štampa brošura i knjiga na Brajevom pismu, izdavanje audio knjiga i sl.). U Narodnom pozorištu u obe sale postavljen je sistem audiodeskripcije koji omogućava da slepe osobe uz bežične slušalice čuju prevodioca koji objašnjava dešavanja na sceni i nesmetano prate predstave. Takođe, pokrenuli smo centar „Korak napred“ za samostalno stanovanje osoba ometenih u razvoju potrebama u selu Trnovče. 

    

   Saznajte više

   Udruženje građana "Althea"

   Svetozara Markovića 7,  Beograd

   tel:  011 3241 535

   mob:  063 584 555

   www.althea.rs

   E-mail: info@althea.rs

   Facebook : http://www.facebook.com/Althea.rs

   Facebook page : http://www.facebook.com/NvoAlthea

   Twitter :  https://twitter.com/NvoAlthea

  •  
  • Budite prvi koji će postaviti komentar.

   Komentari

  •